In Memoriam PvdA-politicus Ed van Thijn

Ontwerp-zonder-titel-2021-12-19T204613576-e1639943233925Op 19 december j.l. overleed een van de bekendste politici van na de Tweede Wereldoorlog: Ed van Thijn. Hij heeft vrijwel alle denkbare openbare functies vervuld: gemeenteraadslid, medewerker Wiardi Beckman Stichting, burgemeester van Amsterdam, fractievoorzitter Eerste en Tweede Kamerlid, minister enz. Ook was hij onder studenten heel populair als professor aan de Universiteit van Amsterdam.

Als burgemeester van Amsterdam (1983-1994) ontwikkelde hij groot moreel gezag door enerzijds barmhartigheid en tolerantie te tonen en door anderzijds het gezag te laten gelden als dat nodig was. Ondanks zijn levenslange toewijding aan de publieke zaak en het daaraan inherente drukke bestaan heeft hij liefst 19 publicaties op zijn naam staan. In zijn laatste boek Blessuretijd. Dilemma's van een joods politicus (2012) staat hij o.a. uitvoerig stil bij de gevaren die vrede, democratie en mensenrechten bedreigen, een onderwerp dat levenslang zijn belangstelling had. Foto ANP.
2021 is ook het jaar waarin beeldend kunstenaar Jentsje Popma 100 jaar werd. Hij heeft in 1982 Ed van Thijn ontmoet toen deze samen met Joop den Uijl de Vondelingbuste van zijn hand op de Nieuwestad onthulde.

De PvdA Leeuwarden denkt in grote dankbaarheid terug aan Ed van Thijn: een sociaaldemocraat in hart en nieren.

Hein de Haan, lijsttrekker PvdA Leeuwarden
Eline de Koning, fractievoorzitter PvdA Leeuwarden
Karin van der Burg, voorzitter PvdA-afdeling Leeuwarden

 

Tags: ed van thijn